kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1233]

Gulasz z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny i lekki gulasz z piersi kurczaka. Sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Możemy podać go z ziemniakami, kaszą, ryżem. Polecam.

Gulasz z piersi kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z piersi kurczaka

 

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 2 duże łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 l wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Gulasz z piersi kurczaka
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy i posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy. Odstawiamy.

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy.

Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy są szkliste przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Na tą samą patelnię przekładamy mięso i smażymy około 10 minut.

Przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości mięsa.

W międzyczasie w 1/4 szklanki wody rozprowadzamy mąkę. Do ugotowanego gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i wlewamy wodę z mąką, zagotowujemy.
Gulasz z piersi kurczaka
Na pokrojone mięso w misce sypiemy przyprawę.
Gulasz z piersi kurczaka
Mięso dokładnie mieszamy z przyprawą do kurczaka.
Gulasz z piersi kurczaka
Cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju.
Gulasz z piersi kurczaka
Mięso przekładamy na patelnię i smażymy.