Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Kotlety mielone z serem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast zwykłych mielonych, możemy przygotować je w ulepszonej wersji, czyli nadziane pieczarkami z serem i pietruszką.

Kotlety mielone z serem i pieczarkami   Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z serem i pieczarkami

Na mielone

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
  • cebula - 1 szt
  • jajko - 1 szt
  • bułka czerstwa kajzerka - 1 szt
  • sól i pieprz

Farsz :

  • pieczarki - 250 g
  • cebula - 1 szt
  • ser w kawałku - 100 g
  • natka pietruszki - 0,5 pęczka
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz

Panierka

Dodatkowo

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z serem i pieczarkami
Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na tłuszczu.

Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa z jajkiem i cebulą.

Doprawić mięso solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.

Farsz:

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, następnie dodać pieczarki, przesmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodać ser pokrojony i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.

Z masy mięsnej formować owalne kotlety, na środek nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać.

Obtaczać kotlety w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
Kotlety mielone z serem i pieczarkami
Mięso mielone zostało wymieszane ze składnikami i dokładnie wyrobione
Kotlety mielone z serem i pieczarkami
Wszystkie składniki na farsz połączone i wymieszane
Kotlety mielone z serem i pieczarkami
Na każdym kotlecie nałożono porcję farszu
Kotlety mielone z serem i pieczarkami
Kotlety zostały usmażone na złoty kolor z obu stron