iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierogi z pęczakiem i zielonkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Grzyby zielonki śmiało można zastąpić pieczarkami co prawda nie będzie to już ten smak, ale nada będą pyszne.

Pierogi z pęczakiem i zielonkami

Składniki:

Pierogi z pęczakiem i zielonkami

farsz:

  • około 30 dag świeżych grzybów zielonek
  • 1\2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 woreczek kaszy pęczak
  • przyprawy

ciasto:

  • 40 dag maki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • ciepła woda

Sposób przygotowania:

Pierogi z pęczakiem i zielonkami

ETAP 1:

Pierogi z pęczakiem i zielonkami
Na koniec farsz wymieszać z jajkiem po doprawieniu.

Grzyby obrać ze skórki i dobrze umyć oraz osuszyć na sitku. Cebulę drobno pokroić w kostkę, a grzyby w paseczki, masło rozpuścić na patelni i udusić na nim grzyby razem z cebulką w trakcie doprawić sola i pieprzem.


Kaszę ugotować w garnku z osolona woda i po odsączeniu dodać na patelnię z grzybami, dołożyć posiekaną pietruszkę i doprawić farsz do smaku na koniec wymieszać z jajkiem.

ETAP 2:

Pierogi z pęczakiem i zielonkami
Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć krążki

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i dodać olej oraz jajko, przemieszać i dolewając ciepłą wodę zagnieść gładkie i lśniące ciasto na pierogi ( wodę dolewamy tak na wyczucie bo ciasto nie może być ani za miękkie, ani za twarde).


Ciasto po zagnieceniu odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło po tym czasie rozwałkowujemy je cienko na podsypanej mąką stolnicy i przy pomocy szklanki wycinamy krążki z ciasta.

ETAP 3:

Pierogi z pęczakiem i zielonkami
Pierogi dobrze zlepiamy i gotujemy w wodzie.

Farsz nakładamy łyżeczką na środku każdego krążka z ciasta i zlepiamy pierogi, następnie w garnku gotujemy sporą ilość osolonej wody i na wrzątek wrzucamy pierogi, gotujemy do momentu wypłynięcia, podajemy gorące polane podsmażoną cebulką.