Pierogi z grzybami to opcja dla tych, którzy za
kapustą nie przepadają. Ta forma
pierogów od niedawna przeżywa swoje odrodzenie. Wiele
gustownych restauracji oferuje je w swojej ofercie, a jako farsz do pieroga wykorzystują
smardze, kurki i podgrzybki. Polane aksamitnym
sosem, pierogi nie przypominają już tradycyjnego, bożonarodzeniowego dania. Świetnie komponują się z barszczem czerwonym bądź zasmażką z bułki tartej.
Również w domu, bez problemu możemy przygotować
pierogi z grzybami. Podstawą tego dania są oczywiście
grzyby. Najlepiej sprawdzą się
świeże sztuki, dopiero co zerwane w lesie. Ususzone bądź zamrożone należy ugotować, a następnie zmielić, doprawić i podsmażyć. Gotowy farsz przekłada się na surowe ciasto zrobione z mąki, wody, oleju i soli.
Podsmażone na maśle i pokrojone na drobno, stworzą idealny i wyśmienity
farsz do pierogów. Jeśli jednak nie dysponujemy akurat świeżymi grzybami, warto jest wypróbować wersję z
suszonymi albo
pieczarkami, które dostępne są niemalże przez cały rok.
Suszone grzyby, przed przygotowanie z nich farszu, trzeba najpierw namoczyć w wodzie.
Skąd wzięły się pierogi z grzybami? Nie ma jednej wersji. Prawdopodobnie podczas robienia tradycyjnych
pierogów z kapustą i grzybami, gospodyni zapomniała dodać do farszu
kapusty. Zorientowała się dopiero w momencie gotowania pierogów. Zaserwowała je mimo to, a pierogi z grzybami od tamtej pory zaczęły być robione niemal w każdym domu. Jak to zwykle bywa w kuchni, wszystko jest kwestią przypadku.
Jeśli szukacie pomysłu na pierogi z grzybami, koniecznie przejrzyjcie zamieszczone przepisy. Polecamy!