Sposób przygotowania:
Orkiszowe pierogi z buraczkami i pęczakiem
Ugotowane do miękkości buraczki obieram i ścieram na grubej tarce, po czym dodaję do nich ugotowany pęczak, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Cebulę pokrojoną w kostkę smażę na niewielkiej ilości oleju do momentu zeszklenia, po czym dodaję ją do pozostałych składników. Wszystko mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Mąkę orkiszową wsypuję do miski, dodaję sól, żółtko, olej i wodę, łyżką łączę składniki ciasto, po czym dodaję mąkę pszenną , przekładam ciasto na stolnicę i zagniatam aż będzie jednolite i gładkie. Powinno być dość miękkie. Odstawiam ciasto na pół godziny pod przykryciem. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam kółka- u mnie o średnicy 9 cm, na środek każdego nakładam łyżeczkę nadzienia, sklejam mocno brzegi. Przygotowuję w ten sposób wszystkie pierogi, po czym wrzucam je do osolonego wrzątku. Gotuję je ok 3 minuty od momentu wypłynięcia.