Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Orkiszowe pierogi z buraczkami i pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Orkiszowe pierogi doprawione słodką cebulką, czosnkiem i wyrazistym tymiankiem, a nadzieniem z pęczaku i buraczków

Orkiszowe pierogi z buraczkami i pęczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orkiszowe pierogi z buraczkami i pęczakiem

 

  • Składniki na ok. 25 sztuk:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 1 żółtko
  • duża szczypta soli
  • 1/5 szklanki oleju
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  • Nadzienie :
  • 3-4 średnie czerwone buraczki
  • ok. 3/4 szklanki ugotowanego pęczaku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Orkiszowe pierogi z buraczkami i pęczakiem
Ugotowane do miękkości buraczki obieram i ścieram na grubej tarce, po czym dodaję do nich ugotowany pęczak, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Cebulę pokrojoną w kostkę smażę na niewielkiej ilości oleju do momentu zeszklenia, po czym dodaję ją do pozostałych składników. Wszystko mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Mąkę orkiszową wsypuję do miski, dodaję sól, żółtko, olej i wodę, łyżką łączę składniki ciasto, po czym dodaję mąkę pszenną , przekładam ciasto na stolnicę i zagniatam aż będzie jednolite i gładkie. Powinno być dość miękkie. Odstawiam ciasto na pół godziny pod przykryciem. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam kółka- u mnie o średnicy 9 cm, na środek każdego nakładam łyżeczkę nadzienia, sklejam mocno brzegi. Przygotowuję w ten sposób wszystkie pierogi, po czym wrzucam je do osolonego wrzątku. Gotuję je ok 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Orkiszowe pierogi z buraczkami i pęczakiem
Wycinam kółka z ciasta i na każdym układam farsz
Orkiszowe pierogi z buraczkami i pęczakiem
Wszystkie pierogi mocno sklejam przed ugotowaniem
Orkiszowe pierogi z buraczkami i pęczakiem
Są gotowe po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wody
Orkiszowe pierogi z buraczkami i pęczakiem
Najlepiej smakują smażone na kropli oleju na rumiano

Tagi:

danie pierogi