Sposób przygotowania:
Pierogi z płuckami
Płucka czyścimy z niepotrzebnych tkanek, płuczemy kilka razy zimną wodą.
Gotujemy gdy sie gotują kilka minut odlewamy wodę, ponownie zalewamy zimną wodą gotujemy dodając ziele angielskie, listki laurowe i sól do momentu aż będą miękkie.
Gotujemy ok.1 godziny. Gdy płucka są ugotowane miękkie wyjmujemy na talerz i studzimy.
Mielimy przez maszynkę do mięsa.
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na tłuszczu, mieszamy z płuckami, dodajemy przyprawę uniwersalną, pieprzu i soli do smaku oraz tartą bułkę.
Dokładnie wszystko razem mieszamy.
W razie konieczności doprawiamy jeszcze pieprzem i solą do smaku.
Ciasto na pierogi;
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajko, wlać ciepłą wodę lub mleko i wyrabiać gładkie elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto cienko rozwałkować i przyrządem do pierogów wykrawać kółka.
Nakładać farsz i zlepiać dokładnie brzegi.
Zagotować wodę z dodatkiem soli włożyć pierogi i gotować aż wypłyną do góry.
Gotować ok. 3 -5 minut od wypłynięcia.
Podawać polane podsmażoną cebulką.
Gotujemy gdy sie gotują kilka minut odlewamy wodę, ponownie zalewamy zimną wodą gotujemy dodając ziele angielskie, listki laurowe i sól do momentu aż będą miękkie.
Gotujemy ok.1 godziny. Gdy płucka są ugotowane miękkie wyjmujemy na talerz i studzimy.
Mielimy przez maszynkę do mięsa.
Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na tłuszczu, mieszamy z płuckami, dodajemy przyprawę uniwersalną, pieprzu i soli do smaku oraz tartą bułkę.
Dokładnie wszystko razem mieszamy.
W razie konieczności doprawiamy jeszcze pieprzem i solą do smaku.
Ciasto na pierogi;
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajko, wlać ciepłą wodę lub mleko i wyrabiać gładkie elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto cienko rozwałkować i przyrządem do pierogów wykrawać kółka.
Nakładać farsz i zlepiać dokładnie brzegi.
Zagotować wodę z dodatkiem soli włożyć pierogi i gotować aż wypłyną do góry.
Gotować ok. 3 -5 minut od wypłynięcia.
Podawać polane podsmażoną cebulką.
gusia1000