BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pierogi z płuckami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszne pierogi z płuckami, kto lubi płucka polubi również takie pirogi. Smaczne i bardzo syte danie.

Pierogi z płuckami

Składniki:

Pierogi z płuckami

 

  • płucka wieprzowe 600 - 700 g,
  • ziele angielskie 4 kulki,
  • listki laurowe 2
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • duża cebula 1szt,
  • masło do smażenia 2 łyżki,
  • bułka tarta 2 -3 łyżki,

 

  • Ciasto na pierogi
  • mąka 2 szklanki,
  • szczypta soli,
  • jajko 1 szt,
  • ciepła woda 1 szklanka,

Sposób przygotowania:

Pierogi z płuckami
Płucka czyścimy z niepotrzebnych tkanek, płuczemy kilka razy zimną wodą.

Gotujemy gdy sie gotują kilka minut odlewamy wodę, ponownie zalewamy zimną wodą gotujemy dodając ziele angielskie, listki laurowe i sól do momentu aż będą miękkie.

Gotujemy ok.1 godziny. Gdy płucka są ugotowane miękkie wyjmujemy na talerz i studzimy.

Mielimy przez maszynkę do mięsa.

Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na tłuszczu, mieszamy z płuckami, dodajemy przyprawę uniwersalną, pieprzu i soli do smaku oraz tartą bułkę.

Dokładnie wszystko razem mieszamy.

W razie konieczności doprawiamy jeszcze pieprzem i solą do smaku.

Ciasto na pierogi;

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jajko, wlać ciepłą wodę lub mleko i wyrabiać gładkie elastyczne ciasto.

Wyrobione ciasto cienko rozwałkować i przyrządem do pierogów wykrawać kółka.

Nakładać farsz i zlepiać dokładnie brzegi.

Zagotować wodę z dodatkiem soli włożyć pierogi i gotować aż wypłyną do góry.

Gotować ok. 3 -5 minut od wypłynięcia.

Podawać polane podsmażoną cebulką.

Tagi:

pierogi danie