Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pierogi z quinoa, cukinią i twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie dla wegetarian, wegan i nie tylko. Z dodatkiem ulubionej surówki naobiad, kolację lub śniadanie.

Pierogi z quinoa, cukinią i twarogiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z quinoa, cukinią i twarogiem

Ciasto na pierogi

  • 50 dag mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 1 cukinia
  • 3/4 szklanki quinoa
  • 20 dag twarogu
  • 1-2 cebule
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z quinoa, cukinią i twarogiem
Quinoa czyli komosę ryżową zalać 1/5 szklanki wody i gotować około 15 i 20 minut pod przykryciem. Cukinię opłukać, obrać, wydrążyć środek, a resztę zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać łyżeczkę soli i pozostawić na około pół godziny. Następnie odlać zebraną wodę przez sito. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Ostudzoną komosę ryżową zmieszać z odsączoną cukinią, cebulą i twarogiem. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatałową i dokładnie wymieszać.

Zagnieść ciasto na pierogi, kolejno sklejac pierogi. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyzki oleju. Gotować około 5 minut po wypłynięciu na wierzch pierogów.
Pierogi z quinoa, cukinią i twarogiem
Do ugotowania komosy ryżowej potrzeba dwa razy więcej wody.
Pierogi z quinoa, cukinią i twarogiem
Składniki na farsz na pierogi przygotowane.
Pierogi z quinoa, cukinią i twarogiem
Przygotowany farsz należy dokładnie wymieszać
Pierogi z quinoa, cukinią i twarogiem
Pierogi należy gotowac partiami wrzucając na wrzacą wodę