SUPERPRZEPIS

Pierogi z kaszą jęczmienną

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Pierogi z kaszą jęczmienną Więcej zdjęć (5)

Pierogi z nadzieniem z kaszy jęczmiennej, mięsa i marchewki. Omaszczone skwareczkami z wędzonego boczku. Pyszne!

Składniki:

Pierogi z kaszą jęczmienną

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą jęczmienną
Udko bez skóry włożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak by zakryła całe mięso, ok 2,5l. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy woda się zagotuje dobrze posolić. Po 20min wsypać kaszę jęczmienną i gotować kolejne 20min, aż kasza będzie miękka. Wyjąć udko, obrać z mięsa i pokroić. Kaszę odcedzić na sitku zachowując wywar. Wybrać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a seler naciowy pokroić w kostkę. Rozpuścić na dużej patelni masło i obsmażyć marchewkę z selerem. Podlać odrobiną wywaru spod kaszy i gotować, aż warzywa zmiękną, a płyn w większości odparuje. Dodać mięso i kaszę. Wymieszać, przyprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Chwilę podsmażyć i odstawić do wystudzenia. Na stolnicę przesiać mąkę i dodać wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na 10min. Rozwałkować na grubość ok 3mm. Wycinać krążki z ciasta i kładąc łyżeczką porcję kaszy zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć wytapiając tłuszcz. Porcję pierogów przekładać na patelnię z boczkiem i chwilę obsmażyć. Podawać ze skwarkami z boczku.
Pierogi z kaszą jęczmienną
Do wywaru wsypać kaszę i gotować, aż będzie miękka.
Pierogi z kaszą jęczmienną
Marchewkę i seler naciowy obsmażyć na maśłe.
Pierogi z kaszą jęczmienną
Do warzyw dodać skrojone mięso i odsączoną kaszę.
Pierogi z kaszą jęczmienną
Na krążek ciasta kłaść porcję kaszy i zlepiać pierogi.