Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

pierogi z serem 4.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne pierożki z serem polane jogurtem truskawkowym

pierogi z serem 4.

Składniki:

pierogi z serem 4.

 

  • 4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • łyżka oleju

 

  • NADZIENIE
  • 300 gram twarożku
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

pierogi z serem 4.
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy jedno jajo , sól , półtora szklanki wody (ciepłej) i łyżkę oleju. Razem ze sobą mieszamy. Ja mieszał zazwyczaj mikserem, ale również można i ręcznie :) Ciasto dzielimy na kilka kawałków, by łatwiej było wałkować. I wałkujemy na nie zacienkie placki ;) Odciskamy szklanką kółka. Ser mieszamy dokładnie z żółtkiem, cukrami i jogurtem . Dokładnie rozgniatamy widelcem. Łyżeczką nakładamy na nasze odciśnięte kółka i lepimy pierożki. Wrzucamy do gotującej się wody.