reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pierogi z serem i jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Połączenie sera i jagód to jedno z najlepszych smaków lata

Pierogi z serem i jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem i jagodami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i jagodami
Jagody myjemy pod bieżącą zimną wodą i zostawiamy do ocieknięcia. Do mąki dodajemy szczyptę soli i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wystygnięcia. Ser mielimy i przy pomocy robota rozrabiamy z 2 łyżkami cukru. Dodajemy jagody i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto rozwałkujemy na grubość 3 mm i układamy kuleczki farszu. Bardzo dokładnie zlepiamy brzegi. Do wrzącej wody delikatnie wkładamy pierogi i gotujemy 8-9 min. od momentu wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną i posypane brązowym cukrem
Pierogi z serem i jagodami
Farsz bardzo delikatnie mieszamy, gdy będzie wodniste bedziemy mieli problem z zlepieniem pierogów
Pierogi z serem i jagodami
Dobrze wyrobione musi odpocząć i wystygnąć
Pierogi z serem i jagodami
Musimy użyc dobrego twardego sera inaczej cały wypłynie podczas gotowania
Pierogi z serem i jagodami
Podczas gotowania ser robi się płynny, dlatego trzeba bardzo dokładnie zlepić ciasto