Sposób przygotowania:
Pierogi z serem na słodko.
Z mąki połączonej z wodą na stolnicy zagnieść ciasto, które z łatwością powinno odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto rozwałkowywałam sobie partiami za pomocą wałka, a następnie w owym rozwałkowany surowym cieście wycinałam szklanką kółka (tak postępowałam do momentu zużycia całego ciasta, ulepienia wszystkich pierogów). W międzyczasie do miski przełożyłam ser biały i dodałam do niego jogurt grecki oraz cukry, całość dokładnie łyżką wymieszałam przyrządzając tym sposobem farsz. Na wycięte szklanką placki surowego ciasta nakładałam troszkę serowego nadzienia. Następnie zlepiałam brzegi każdego pieroga i w powstałym zlepieniu, złączeniu widelcem robiłam charakterystyczną pierogom falbankę. Surowe pierogi wkładałam do gorącej, gotującej się wody i wyjmowałam łyżką cedzakową, jak wypływały, unosiły się na wodzie, co oznaczało, że są już gotowe. Pierogów wyszła solidna porcja. W razie potrzeby podczas wyrabiania ciasta, gdy się zbyt klei lub podczas lepienia pierogów, gdy nie chcą się zlepiać trzeba podsypać sobie trochę mąki.