bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Pierogi z kaszy gryczanej z białym serem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne pierogi z kaszy gryczanej i białego sera. Idealne dla smakoszy kaszy gryczanej. ale nie tylko.

Pierogi z kaszy gryczanej z białym serem

Składniki:

Pierogi z kaszy gryczanej z białym serem

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka letniej wody (ok.)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszy gryczanej z białym serem
Farsz: kaszę gotujemy na sypko, łączymy z roztopionym masłem i pokruszonym białym serem. Mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Ciasto na pierogi: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto do jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, na środek każdego dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wyciągamy, polewamy roztopionym masłem i podajemy gorące.

Tagi:

danie pierogi