Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Pierogi z soczewicą i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Danie wegetariańskie zawierające duże ilości białka, może więc z powodzeniem zastąpić białko zwierzęce. Bardzo lubię soczewicę i robię z nią dania z różnymi dodatkami

Pierogi z soczewicą i serem feta Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z soczewicą i serem feta

ciasto pierogowe

  • 2 szklanki maki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • ewtntualnie jeszcze jajko

farsz

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1-2 cebule
  • 20 dag sera feta
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą i serem feta
Soczewicę wypłukać, zalać wodą około 1 cm ponad soczewicę. Ugotować do miękkości - czerwonej wystarczy 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Wymieszać soczewicę z cebulą, dodać ser feta. Doprawić do smaku pieprzem i oregano. Jeśli potrzeba to również solą, ale ser feta jest słony.

Zagnieść ciasto na pierogi, rozwałkować. Do każdego pieroga włożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi. Wrzucać partiami na osolony wrzątek z datkiem łyżeczki oleju. Wyjmować około 3-5 minut po wypłynięciu pierogów na wierzch.

Wystudzane podsmażyć na rumiano.
Pierogi z soczewicą i serem feta
Ugotowana soczewica, cebula podsmażona i ser feta
Pierogi z soczewicą i serem feta
Przygotowany farsz do robienia pierogów.
Pierogi z soczewicą i serem feta
Szybko robi się pierogi przy pomocy foremki
Pierogi z soczewicą i serem feta
Pierogi przygotowane do gotowania w osolonym wrzątku
Pierogi z soczewicą i serem feta
Pierogi ugotowane