Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą i serem feta
Soczewicę wypłukać, zalać wodą około 1 cm ponad soczewicę. Ugotować do miękkości - czerwonej wystarczy 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Wymieszać soczewicę z cebulą, dodać ser feta. Doprawić do smaku pieprzem i oregano. Jeśli potrzeba to również solą, ale ser feta jest słony.
Zagnieść ciasto na pierogi, rozwałkować. Do każdego pieroga włożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi. Wrzucać partiami na osolony wrzątek z datkiem łyżeczki oleju. Wyjmować około 3-5 minut po wypłynięciu pierogów na wierzch.
Wystudzane podsmażyć na rumiano.
Zagnieść ciasto na pierogi, rozwałkować. Do każdego pieroga włożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi. Wrzucać partiami na osolony wrzątek z datkiem łyżeczki oleju. Wyjmować około 3-5 minut po wypłynięciu pierogów na wierzch.
Wystudzane podsmażyć na rumiano.