alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 532]

Pierogi z soczewicą czerwoną i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z soczewicą czerwoną i pieczarkami smakują wyśmienicie. Możemy podać je z barszczem lub solo. Polecam :-)

Pierogi z soczewicą czerwoną i pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z soczewicą czerwoną i pieczarkami

Ciasto

  • 2,5 szkl mąki
  • Szczypta soli
  • Łyżka oleju
  • Gorąca woda, tyle ile zabierze mąka

Farsz

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą czerwoną i pieczarkami
Soczewicę dokładnie płuczemy, zalewamy 1 szkl wody i gotujemy aż wchłonie całą wodę, pod koniec gotowania solimy. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce i podsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w kosteczkę i również podsmażamy. Łączymy z soczewicą, doprawiamy.

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, wałkujemy cienko. Wykrawamy szklanką krążki. 

Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy pierogi.

Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. 

Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy. 

Smacznego :-)
Pierogi z soczewicą czerwoną i pieczarkami
Podsmażone pieczarki, cebulę i soczewicą mieszamy i doprawiamy
Pierogi z soczewicą czerwoną i pieczarkami
Na krążki ciasta kładziemy łyżeczkę farszu