paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Pierogi z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne pierogi z soczewicą zachwycą całą rodzinę. Są bardzo zdrowe i pożywne. Wymagają trochę wysiłku, ale się opłaca!

Pierogi z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z soczewicą

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą
Ciasto: mąkę wsypać do miski, dolać ciepłej wody, posolić i wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta Farsz: soczewicę namoczyć i ugotować w osolonej wodzie i odcedzić cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć, dodać do ugotowanej soczewicy dodać jajko doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem wymieszać dokładnie ciasto rozwałkować do grubości 2-3 mm, wykrawać krążki i nakładać farsz, a potem lepić gotować w osolonej wodzie. 
Pierogi z soczewicą
Aby wyrobić ciasto do miski wsypujemy mąkę i dolewamy ciepłej wody
Pierogi z soczewicą
Łączymy soczewicę cebulę czosnek i jajko, aby powstał farsz
Pierogi z soczewicą
ciasto należy rozwałkować, następnie wykrawamy krążki
Pierogi z soczewicą
nakładamy farsz i zlepiamy aby uzyskać formę pierogów