Sposób przygotowania:
pierogi z truskawkami
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i rozetrzeć składniki. Jedną ręką wlewać powoli ciepłą wodę, a drugą mieszać ciasto, żeby składniki dokładnie się połączyły. Zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać (można brzegi przygnieść widelcem , wyglądają jak karbowane) i wrzucać partiami na gotującą się, osłodzoną wodę. Po wypłynięciu gotować 10- 15 minut .
Farsz : rozmrożone truskawki (w sezonie świeże) rozgnieść razem z twarogiem i wymieszać z cukrem .
Można podawać z cukrem i śmietaną lub polane roztopionym masłem (ja wolę pierwszą wersję)
Przepis na ciasto znalazłam w internecie i jest super . Pierogi są miękkie , ale nie rozgotowują się . Jeśli robicie z innym farszem , to wodę posolić .
Farsz : rozmrożone truskawki (w sezonie świeże) rozgnieść razem z twarogiem i wymieszać z cukrem .
Można podawać z cukrem i śmietaną lub polane roztopionym masłem (ja wolę pierwszą wersję)
Przepis na ciasto znalazłam w internecie i jest super . Pierogi są miękkie , ale nie rozgotowują się . Jeśli robicie z innym farszem , to wodę posolić .