alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Pierogi z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierogi zrobione w domu są chyba najlepsze. Trochę czasu trzeba poświęcić na ich lepienie ale zdecydowanie warto.

Pierogi z truskawkami

Składniki:

Pierogi z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami
Mąkę, sól, żółtko, masło rozetrzeć dolewać gorącą wodę i mieszać. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i odłożyć na pół godziny żeby ciasto odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 milimetry i szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć po truskawce i dokładnie zlepić. Wkładać do gotującej się wody i na średnim ogniu od wypłynięcia gotować około 8 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i posypać brązowym cukrem. Do pierogów podać koktajl truskawkowy.

Tagi:

pierogi danie