Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami, różą i migdałami
Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Jeśli są duże przekrawamy na pół. Płatki migdałów rumienimy na suchej patelni. Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego truskawkę, kilka płatków migdałów oraz trochę konfitury z róży. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika. Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane słodką śmietanką i posypane brązowym cukrem.