madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Pierogi z truskawkami 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W sezonie letnim bardzo często robię te pierogi.

Pierogi z truskawkami 4 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z truskawkami 4

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami 4
Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki. Z mąki, ciepłej wody, jajka oraz szczypty soli zagniatamy szybko ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, szklanką wycinamy kółka. Następnie na każdym krążku ciasta układamy truskawkę, posypujemy odrobiną cukru, dokładnie zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Po ugotowaniu gotowe pierożki podajemy ze śmietaną.
Pierogi z truskawkami 4
Na każdym krążku ciasta układamy truskawkę posypaną cukrem.
Pierogi z truskawkami 4
Brzegi pierogów dokładnie zlepiamy, aby nadzienie nie wypłynęło.