Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Pierogi z truskawkami i masełkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne pierogi z truskawkami i masełkiem. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Polecam gorąco!!!

Pierogi z truskawkami i masełkiem

Składniki:

Pierogi z truskawkami i masełkiem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami i masełkiem

Zagniatanie ciasta

Pierogi z truskawkami i masełkiem
Z mąki, jajka, oleju i wody zagniatam ciasto.

Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę. Zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne i wolne.

Wałkowanie ciasta

Pierogi z truskawkami i masełkiem
Przygotowane ciasto cienko rozwałkowuję.

Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane ciasto rozwałkowuję.

Wykrawanie krążków

Pierogi z truskawkami i masełkiem
W cieście wykrawam krążki. Na kółeczka kładę truskawki.

Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę.

Lepienie pierogów

Pierogi z truskawkami i masełkiem
Pierogi zlepiam i gotuję w osolonej wodzie.

Zlepiam pierogi. Przygotowane pierogi wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut. Pierogi odcedzam i wykładam na talerze. Masło przekładam do rondelka i topię. Kiedy masło się zarumieni polewam nim pierogi. Gotowe pierożki posypuję cukrem i podaję.