Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pierogi z truskawkami i serkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pierożki z truskawkami i twarożkiem

Pierogi z truskawkami i serkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z truskawkami i serkiem

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 kg truskawek
  • 200 g serka mielonego
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami i serkiem
Ciasto na pierogi wyrobiłam w maszynie. Wszystkie składniki wrzucić do pojemnika, ustawić program ‘ciasto’ i gdy powstała gładka kulka wyłączyć. Na stolnicy zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut by odpoczęło. W tym czasie serek zmieszać z cukrem. Truskawki przekroić na połówki lub ćwiartki.Następnie ciasto podzielić na 2-3 części, rozwałkować, szklanką wykroić krążki, na każdy kłaść płaską łyżeczkę serka i kawałek truskawki. Zlepić. Ułożyć na omączonej desce. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Na wrzątek kłaść pierożki, gdy wypłyną zmniejszyć ogień i gotować 2 minuty. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową.Podawać ze śmietaną i świeżymi truskawkami
Pierogi z truskawkami i serkiem
ciasto podzielić na 2-3 części rozwałkować szklanką wykroić krążki na każdy kłaść płaską łyżeczkę serka i kawałek truskawki Zlepić Ułożyć na omączonej desce
Pierogi z truskawkami i serkiem
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju Na wrzątek kłaść pierożki gdy wypłyną zmniejszyć ogień i gotować 2 minuty Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową

Tagi:

pierogi danie