ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Pierogi z truskawkami Eweliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne danie dla miłośników truskawek.

Pierogi z truskawkami Eweliny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z truskawkami Eweliny

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko (opcjonalnie - dla koloru)
  • 500 g truskawek
  • jogurt naturalny (ilość dowolna w zależności od preferencji)

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami Eweliny
Mąkę wysypujemy do miski, dodajemy łyżkę masła i szklankę gorącej (!) wody (oraz żółtko - lecz nie jest to konieczne). Zagniatamy ciasto. Truskawki oczyszczamy z zielonych części, kroimy na mniejsze części. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki (np. za pomocą szklanki). Na każdym krążku układamy porcję truskawek, lepimy pieróg. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia na wierzch kilka minut. Gotowe pierogi podajemy polane jogurtem. Smacznego!
Pierogi z truskawkami Eweliny
Do pierogów używamy mąki pszennej typu 450 lub 500.
Pierogi z truskawkami Eweliny
Użycie gorącej wody sprawi że nasze pierogi będą miękkie.
Pierogi z truskawkami Eweliny
Ciasto wałkujemy do momentu aż będzie grubości ok 3-5 mm.
Pierogi z truskawkami Eweliny
Łatwiej nam będzie lepić pierogi gdy wcześniej pokroimy truskawki na mniejsze kawałki.

Tagi:

pierogi danie