Sposób przygotowania:
pierogi z truskawkami.
Truskawki dokladnie umyc i oczyscic z szypulek.Mąkę przesiac na stolnice dodac szczypte soli .W kopczyku zrobic dolek wlac okolo ¾ szklanki cieplej wody wymieszac z maka.Zagniesc miekkie i elastyczne ciasto , dolewajac w razie potrzeby wody.Ciasto na pierogi podzielic na 2-3 porcje rozwalkowac kolejno na cienkie placki .Szklanka lub specjalnym wykrojnikiem wyciac krazki .Na kazdy nalozyc po truskawce posypac je okolo ½ łyzeczki cukru.Krazki ciasta zlozyc na pół starannie zlepic brzegi .Zagotowac wode z sola.Do wrzatku wrzucac pierogi ( nie przerywac wrzenia).Gotowac 2-3 min. od wyplyniecia .Osaczyc na sicie.Podawac polane ze smietana z cukrem i cynamonem.
kinga
mania
msewka