przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pierogi z twarogiem na słodko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierogi na słodko, ulubione piątkowe danie mojego synka.

Pierogi z twarogiem na słodko Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z twarogiem na słodko

 

  • 35 dkg mąki,
  • sól,
  • około pół szklanki wody
  • 40 dag twarogu
  • żółtko
  • cukier do smaku
  • śmietana

Sposób przygotowania:

Pierogi z twarogiem na słodko
Najpierw przygotowujemy nadzienie. Ser musimy utrzeć z żółtkami i cukrem na gładką masę. Następnie przyrządzamy ciasto pierogi. Ja zwykle robię zaparzane, bez jajek.Robię w wysypanej na stolnicę mące dołek, którą najpierw solę a następnie wlewam wrzątek mieszając szybko nożem.Kiedy odrobinę ostygnie, zagniatam rękoma. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody. Zrobione ciasto musi "odpocząć" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i starannie zlepiamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ze 3-4 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną wymieszaną z cukrem.
Pierogi z twarogiem na słodko
Ciasto na pierogi niekoniecznie musi zawierać jajka.
Pierogi z twarogiem na słodko
Zaparzone ciasto bardzo szybko jest gotowe, nie musimy go długo gotować

Tagi:

danie pierogi