WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1996]

Pierogi z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwe do zrobienia pierogi z wiśniami ze słoika, z mięciutkim ciastem. Idealne dla dzieci i dorosłych jako obiad lub deser.

Pierogi z wiśniami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z wiśniami

 

  • 250 g mąki
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • Duża szczypta soli
  • Mały słoik wiśni w zalewie
  • Ok. 0,5 łyżeczki cukru do każdego pieroga

Sposób przygotowania:

Pierogi z wiśniami

ETAP 1:

Mąkę, sól, olej i gorącą wodę umieścić w misce. Wymieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto rękami. Ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić na 15 minut żeby odpoczęło. Następnie rozwałkować na cienki placek i szklanką wyciąć kółka. Wiśnie odsączyć na durszlaku. Na każdym krążku ciasta układać 3 wiśnie, posypywać cukrem i zlepiać pierogi.

Pierogi po ulepieniu gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować na półmisek.

Podawać na ciepło np. ze śmietaną.

Pierogi z wiśniami
Partia pierogów z wiśniami włożona na wrzątek
Pierogi z wiśniami
Wiśnie posypujemy cukrem i zlepiamy pierogi
Pierogi z wiśniami
Na krążku ciasta układamy porcję odsączonych wiśni
Pierogi z wiśniami
Pierogi z wiśniami
Wiśnie ze słoika odsaczamy z zalewy