dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pierogi z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pierogi sprawdzą się zarówno na obiad lub kolację. Z wiśniami są smaczne, niedrogie i proste w przygotowaniu.

Pierogi z wiśniami

Składniki:

Pierogi z wiśniami

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 szkl mąki
  • ok 1/2 - 3/4 szkl ciepłej wody
  • 1 łyż oliwy
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 1/2 szkl wiśni
  • cukier brązowy kilka łyżek

Sposób przygotowania:

Pierogi z wiśniami

Pierwszy etpa przygotowania:

Pierogi z wiśniami
Oczyszczone wiśnie zasypujemy brązowym cukrem.

Wiśnie dokładnie płuczemy i osuszamy. Usuwamy pestki. Odcedzamy na sicie z nadmiaru soku. Następnie dodajemy kilka łyżek cukru.

Drugi etap przygotowania:

Pierogi z wiśniami
Wszystkie składniki ciasta na pierogi łączymy ze sobą.

Mąkę łączymy z jajkiem, solą, oliwą i stopniową dodajemy wodę ciągle zagniatając aż uzyskamy elastyczne ciasto.

Trzeci etap przygotowania:

Pierogi z wiśniami
Na środku kółka z ciasta układamy kilka wisienek.

Ciasto dzielimy na mniejsze części. rozwałkowujemy. Wycinamy krążki. Na środku układamy kilka wisienek i dokładnie zlepiamy.

Czwarty etap przygotowania:

Pierogi z wiśniami
Pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody.

Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch pierogi gotujemy na wolnym ogniu ok 5 minut. Dokładnie odcedzamy.
Smacznego!


Tagi:

pierogi danie