Sposób przygotowania:
Pierogi z wiśniami
Mąkę przesiać, dodać jajko, rozpuszczone, przestudzone masło, odrobinę soli i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Następnie rozwałkować, wycinać krążki, układać po 2-3 wiśnie, szczyptę cukru waniliowego i dokładnie zlepić brzegi. Partiami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z pozostałymi, zmiksowanymi wiśniami, podawać z pierogami. Oprószyć cukrem, podawać.
![Pierogi z wiśniami Pierogi z wiśniami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-z-wisniami-332105.jpg)
![Pierogi z wiśniami Pierogi z wiśniami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-z-wisniami-332106.jpg)
![Pierogi z wiśniami Pierogi z wiśniami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-z-wisniami-332107.jpg)
![Pierogi z wiśniami Pierogi z wiśniami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-z-wisniami-332108.jpg)