Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z wiśniami przygotowane w domu są rewelacyjne. Można je zrobić z wiśni świeżych lub mrożonych.

Pierogi z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z wiśniami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z wiśniami
Mąkę przesiać, dodać jajko, rozpuszczone, przestudzone masło, odrobinę soli i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Następnie rozwałkować, wycinać krążki, układać po 2-3 wiśnie, szczyptę cukru waniliowego i dokładnie zlepić brzegi. Partiami wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z pozostałymi, zmiksowanymi wiśniami, podawać z pierogami. Oprószyć cukrem, podawać.
Pierogi z wiśniami
Do mąki dodać jajko i pozostałe składniki
Pierogi z wiśniami
Zagnieść ciasto zawinąć folią i pozostawić na pół godziny
Pierogi z wiśniami
Następnie rozwałkować wycinać krążki wkładać po 2-3 wiśnie
Pierogi z wiśniami
Do wiśni dodać szczyptę cukru waniliowego i dokładnie zlepić brzegi ciasta