WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1998]

Oszukane tiramisu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oszukane tiramisu czyli deser na zimno na bazie budyniu waniliowego, przekładany podłużnymi biszkoptami nasączonymi kawą.

Oszukane tiramisu Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Oszukane tiramisu

 

  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1,5szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki masła
  • Kilkanaście podłużnych biszkoptów
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru do kawy
  • 125ml wrzątku
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

Oszukane tiramisu

ETAP 1:

Formę ok. 10x15cm wyłożyć folią spożywczą. Kawę zalać 135ml wrzątku, poslodzic łyżeczką cukru i wymieszać. Odstawić.

1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę, budyń i 2 łyżki cukru. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do zgęstnienia.

Do gorącego budyniu włożyć masło i wymieszać do rozpuszczenia.

W formie ułożyć biszkopty i nasączyć kawą. Wyłożyć połowę budyniu. Posypać kakao. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów. Znów nasączyć kawą i wyłożyć resztę budyniu.

Wierzch posypać resztą kakao.

Deser schłodzić minimum kilka godzin w lodówce. Następnie wyjąć z formy i pokroić.

Oszukane tiramisu
Deser tiramisu po schłodzeniu wyjęty z foremki
Oszukane tiramisu
Deser po przygotowaniu posypany gorzkim kakao
Oszukane tiramisu
Druga warstwa budyniu nałożona do foremki
Oszukane tiramisu
Biszkopty ułożone w formie i nasączone kawą
Oszukane tiramisu
Masło dodane do gorącego budyniu