SUPERPRZEPIS

Pierogi orkiszowe z wiśniami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pierogi orkiszowe z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Pierożki polecam dla osób, które są na diecie, bo są zrobione z mąki orkiszowej, która zawiera sporo błonnika.
Przepis zaczerpnięty z bloga gotuj z cukiereczkiem.

Składniki:

Pierogi orkiszowe z wiśniami

Ciasto

  • mąka orkiszowa – 260 g (2 szklanki)
  • olej –2 łyżki
  • sól szczypta
  • gorąca woda - 1,5 szkl

Farsz

Dodatkowo :

Sposób przygotowania:

Pierogi orkiszowe z wiśniami
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać.

Gorącą wodę wymieszać z olejem, wlewać po trochu do mąki mieszając drewnianą łopatką.

Następnie jak już ciasto nie będzie gorące, zagnieść i dobrze wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut.

Farsz:

Wiśnie opłukać, osączyć na sicie, wypestkować.

Przełożyć wiśnie do rondla, dodać miód i na wolnym ogniu, chwilę przesmażyć.

Jak byłoby za dużo soku, odlać.

Do przesmażonych wiśni, dodać mak mielony, dokładnie wymieszać.

Ciasto cienko rozwałkować, foremką do pierogów, wykrawać krążki, nakładać na każdy krążek porcję wiśni, dobrze zlepiać ciasto.

Gotować pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minut.

Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze, polać miodem, posypać makiem.

Udekorować wiśniami.
Pierogi orkiszowe z wiśniami
Z mąki orkiszowej przygotowano ciasto na pierogi
Pierogi orkiszowe z wiśniami
Wiśnie zostały wydrylowane i podsmażone z miodem
Pierogi orkiszowe z wiśniami
Ciasto rozwałkowane wykrojone z ciasta krążki i nałożono farsz
Pierogi orkiszowe z wiśniami
Pierogi podczas gotowania w osolonej wodzie