alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 532]

Pierogi z zieloną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rewelacyjne wegetariańskie pierogi z zieloną soczewicą. Z dodatkiem podsmażonej cebulki i tymianku. Pyszne:)

Pierogi z zieloną soczewicą

Składniki:

Pierogi z zieloną soczewicą

Ciasto

  • Pół kg mąki
  • 2 szkl wrzątku
  • Szczypta soli

Farsz

  • Szkl. zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Łyżka mąki z pestek dyni

Sposób przygotowania:

Pierogi z zieloną soczewicą
Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól, robimy dołek, wlewamy wodę z olejem mieszamy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Cienko wałkujemy posypując mąką. Szklanką wycinamy kółka. Na każ de dajemy łyżkę farszu i zlepiamy boki. Wrzucamy na osolony wrzątek i od momentu wypłynięcia gotujemy 2 minuty. Podajemy z podsmażoną cebulką. 

Farsz:

Soczewicę moczymy około 2 godziny. Wlewamy świeżą wodę i gotujemy do miękkości. Studzimy, połowę blendujemy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Wszystkie składniki łączymy że sobą, przyprawiamy i mieszamy.



Smacznego:)

Tagi:

pierogi danie