dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pierogi z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pierogi z farszem z czerwonej soczewicy bardzo smakowały mojej rodzinie, myślę że będą często gościć w moim domu.

Pierogi z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z soczewicą

 

  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 2 szkl mąki
  • szczypta soli
  • ok 1/2 - 3/4 ciepłej wody
  • Farsz:
  • 10 dag czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • tłuszcz do smażenia
  • Ponadto:
  • 10 dag boczku

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą
Soczewicę gotujemy w solonej wodzie. Dokładnie odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do soczewicy i doprawiamy do smaku. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na środku każdego kółka układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy ok 2 - 3 minuty na wolnym ogniu. Odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Ugotowane pierogi polewamy przesmażonym boczkiem. Smacznego!
Pierogi z soczewicą
Soczewicę mieszamy z przesmażoną cebulą i przyprawami.
Pierogi z soczewicą
Mąkę łączymy z jajkiem solą i ciepło wodą.
Pierogi z soczewicą
Z ciasta formujemy krążki na które układamy porcje farszu.
Pierogi z soczewicą
dokłądnie zlepiamy pierogi i wrzucamy do gorącej wody.