czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pierogi z soczewicą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierogi z farszem z soczewicy są bardzo zdrowe i idealnie sprawdzą się jako obiad na piątek. Na pewno będę je często robić;)

Pierogi z soczewicą i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z soczewicą i pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą i pieczarkami
1. Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołeczek i wbić jajko. Końcem noża rozkłócić i połączyć z mąką. Ponownie zrobic dołeczek i wlać wodę, wymieszać nożem z mąką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. 2. Soczewicę zalać wodą i odsatwić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny, po czym ją odcedzić. Grzyby (mrożone rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody) pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać grzyby, dusić jeszcze razem około 5 minut. Dodać soczewicę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować blenderem na gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na każdy krążek ciasta nakładać po lyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Podawać np. z podsmażoną cebulką.
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Soczewcią zmiksować z cebulą i grzybami
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę farszu
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Zlepiać pierogi, gotować na osolonym wrzątku