WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierogi z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne pierogi o ciekawym, nieco zapomnianym farszu. Tradycyjne postne danie w moim regionie, które z powodzeniem możemy też wzbogacić o skwarki boczku i inne mięsne dodatki.

Pierogi z ziemniakami

Składniki:

Pierogi z ziemniakami

Ciasto

  • 3 szkl mąki
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • ok 1 szkl ciepłej wody

Farsz

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości. Odlewamy i studzimy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oleju do zrumienienia. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Z mąki, żółtek, soli i wody wyrabiamy ciasto na pierogi, po odpoczęciu rozwałkowujemy, wycinamy koła, faszerujemy i zawijamy pierogi.

Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia.