kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Pierogi z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

następne danie z ziemniaków...

Pierogi z ziemniaków

Składniki:

Pierogi z ziemniaków

 

  • 2-3 ziemniaki większe
  • 10 dag kiełbasy lub boczku
  • 2 łyżki oleju
  • ciasto na pierogi:
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • odrobina mleka
  • szczypta soli
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniaków
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną kiełbasę lub boczek oraz cebulę. Dodać starte ziemniaki (tak jak na placki). Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. W między czasie zagnieść ciasto na pierogi. Jak farsz przestygnie robimy pierogi i gotujemy około 7 min. Polewamy podsmażoną na patelni cebulką lub skwarkami ze stopionego boczku.