SUPERPRZEPIS

Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Znudziło się Wam jedzenie samych pierogów? Polecam zapiec je w sosie pomidorowym, są pyszne!

Składniki:

Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym

 

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pomidory krojone w puszce 400g,
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
  • bazylia 1 łyżeczka,
  • oregano 1/2 łyżeczki,
  • pieprz 1/4 łyżeczki,
  • sól,
  • ser żółty 100g,
  • 20 pierogów z mięsem,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym
Pierogi z mięsem możecie przygotować według mojego przepisu: https://gotujmy.pl/pierogi-z-miesem-wg-cukiereczka,przepisy,188064.html . Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość smażymy aż do powstania gęstego sosu (aż odparuję większość wody). Sos doprawiamy do smaku i przelewamy do żaroodpornej formy. Do sou wkładamy ugotowane pierogi. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut - do momentu aż ser się zarumieni. Smacznego :)
Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym
Następnie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym
Sos doprawiamy do smaku i przelewamy do żaroodpornej formy.
Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym
Do sou wkładamy ugotowane pierogi. Całość posypujemy startym serem.