Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierogi ze śliwką i cynamonem.

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogów nigdy dość, a póki co cieszmy się smakiem lata.

Pierogi ze śliwką i cynamonem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi ze śliwką i cynamonem.

 

  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 0,5 kg śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka cynamonu
  • przyprawa kamis do słodkiego
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 2 litry wody i płaska łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze śliwką i cynamonem.
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Wodę, olej, szczyptę soli mieszamy razem..wylewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Gotowe podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Dwie łyżki mąki mieszamy z łyżką cukru i w takiej panierce obtaczamy śliwki. Które układamy na wycięte kółka, posypujemy przyprawą Kamis ,a następnie zlepiamy brzegi. Gotujemy luźno pływające w osolonym wrzątku około 15 min. Gdy lekko ostygną polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem, a wierzch posypujemy cynamonem.
Pierogi ze śliwką i cynamonem.
Każdą śliwkę po nałożeniu na ciasto posypujemy przyprawą.
Pierogi ze śliwką i cynamonem.
Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku.
Pierogi ze śliwką i cynamonem.
Śmietanę doprawiamy cukrem, ilość zależy od naszych upodobań.