Sposób przygotowania:
Pierogi ze śliwkami
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy łyżeczkę mąki kartoflanej i łyżeczkę oleju.
Zalewamy gorącą wodą i mieszamy łyżką, wbijamy jajko chociaż niekoniecznie. Wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto i odstawiamy na bok na 30 minut aby odpoczęło.
Następnie wałkujemy cieniutko ciasto podsypując delikatnie mąką. Wycinamy kwadraty i wkładamy na każdy przepołowioną bez kości śliwkę, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru.
Lepimy dokładnie pierogi aby się nie rozkleiły.
Wrzucamy na wrzątek i gotujemy bez przykrycia od wypłynięcia na powierzchnię około 2-3 minuty.
Po wyjęciu polewamy masłem stopionym z bułką tartą.
Zalewamy gorącą wodą i mieszamy łyżką, wbijamy jajko chociaż niekoniecznie. Wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto i odstawiamy na bok na 30 minut aby odpoczęło.
Następnie wałkujemy cieniutko ciasto podsypując delikatnie mąką. Wycinamy kwadraty i wkładamy na każdy przepołowioną bez kości śliwkę, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru.
Lepimy dokładnie pierogi aby się nie rozkleiły.
Wrzucamy na wrzątek i gotujemy bez przykrycia od wypłynięcia na powierzchnię około 2-3 minuty.
Po wyjęciu polewamy masłem stopionym z bułką tartą.