Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pierogi ziemniaczane ze słoniną (Białoruś)

         
ocena: 3/5 głosów: 2

Starte surowe ziemniaki lekko odcinąć, dodać do nich mąkę, sól, jajko oraz

Pierogi ziemniaczane ze słoniną (Białoruś)

Składniki:

Pierogi ziemniaczane ze słoniną (Białoruś)

 

  • 10 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek tłuszczu
  • sól
  • Farsz:
  • 80 g słoniny
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Pierogi ziemniaczane ze słoniną (Białoruś)
Starte surowe ziemniaki lekko odcinąć, dodać do nich mąkę, sól, jajko oraz podsmażoną cebulę i wymieszać. Słoninę na farsz pokroić w kostkę i lekko obsmażyć wraz z drobno posiekaną cebulą. Z masy ziemniaczanej uformować placuszki, na środku każdego położyć trochę farszu, brzegi zacisnąć i nadać placuszkom formę języków. Pierożki obsmazyć i dodusić w piekarniku. Podać na gorąco, polewając z wierzchu tłuszczem.