Sposób przygotowania:
Żytnie pierogi z dynią
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy wodę wymieszaną z jajkiem i olejem, zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.
Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem, dodajemy rozkruszony ser biały, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Ciasto dzielimy na mniejsze części, każdą wałkujemy dość cienko podsypując mąką, szklanka wycinamy kółka. Nakładamy farsz, zlepiamy pierogi tworząc wokół falbankę. Pierogi układamy na stolnicy wysypanej mąką.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem, dodajemy rozkruszony ser biały, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Ciasto dzielimy na mniejsze części, każdą wałkujemy dość cienko podsypując mąką, szklanka wycinamy kółka. Nakładamy farsz, zlepiamy pierogi tworząc wokół falbankę. Pierogi układamy na stolnicy wysypanej mąką.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Kniejson