bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Żytnie pierogi z dynią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pierogi z pieczoną dynią i serem są bardzo smaczne, robiłam je pierwszy raz, teraz będę robiła je częściej.

Żytnie pierogi z dynią

Składniki:

Żytnie pierogi z dynią

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kilograma żytniej jasnej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniej wody
  • Kilka łyżek oleju
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • 0,5 kilograma pieczonej dyni
  • 200 gram białego sera
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • Mąka do podsypania
  • Olej do gotowania
  • sól

Sposób przygotowania:

Żytnie pierogi z dynią
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy wodę wymieszaną z jajkiem i olejem, zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.

Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem, dodajemy rozkruszony ser biały, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Ciasto dzielimy na mniejsze części, każdą wałkujemy dość cienko podsypując mąką, szklanka wycinamy kółka. Nakładamy farsz, zlepiamy pierogi tworząc wokół falbankę. Pierogi układamy na stolnicy wysypanej mąką.

Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.