Sposób przygotowania:
Pierogi żytnie ze skwarko-grzybowym farszem
Z wody, mąki żytniej, jajka i łyżeczki soli wyrobić i zagnieść ciasto na pierogi, a następnie rozwałkować i wykrawać koliste lub trójkątne kształty, najlepiej radełkiem do ciasta i dosyć duże.
Skwarki ze stopionej wcześniej słoniny odsączyć z tłuszczu oraz zemleć wraz z cebulą pokrojoną w piórka i namoczonymi na noc grzybami leśnymi. Wbić do farszu jajko i doprawić solą i pieprzem czarnymi mielonym lub ziołowym, dodać szczyptę słodkiej papryki mielonej i wymieszać łyżką całość.
Wodę na pierogi posolić i zagotować, a płaty ciasta nadziewać farszem i dokładnie zlepić, najlepiej przyrządem do zlepiania pierogów. Wrzucać pierogi na łopatce cedzakowej na wrzątek. Gotować przez 15-20 min., dopóki nie wypłyną na wierzch.
Wyjmować łopatką kuchenną pierogi, odsączyć z wody i przełożyć na talerze płaskie i podawać.
Skwarki ze stopionej wcześniej słoniny odsączyć z tłuszczu oraz zemleć wraz z cebulą pokrojoną w piórka i namoczonymi na noc grzybami leśnymi. Wbić do farszu jajko i doprawić solą i pieprzem czarnymi mielonym lub ziołowym, dodać szczyptę słodkiej papryki mielonej i wymieszać łyżką całość.
Wodę na pierogi posolić i zagotować, a płaty ciasta nadziewać farszem i dokładnie zlepić, najlepiej przyrządem do zlepiania pierogów. Wrzucać pierogi na łopatce cedzakowej na wrzątek. Gotować przez 15-20 min., dopóki nie wypłyną na wierzch.
Wyjmować łopatką kuchenną pierogi, odsączyć z wody i przełożyć na talerze płaskie i podawać.