Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pierogowy sos pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sos, z którym możemy podawać pierogi, z nadzieniem warzywnym, z soczewicy, rybnym, lub mięsnym

Pierogowy sos pomidorowy

Składniki:

Pierogowy sos pomidorowy

 

  • pomidory;
  • świeże - 50 dag
  • lub z puszki - bez skórek - 1 duża puszka
  • świeża posiekana bazylia - 3-4 duże łyżki
  • oliwa z oliwek - 80 ml
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • cebula - 1 duża lub 1,5 małej szt
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • cukier - do smaku mała (szczypta)

Sposób przygotowania:

Pierogowy sos pomidorowy
świeże pomidory umyć,włożyć na 2 - 3 minuty do wrzącej wody. Następnie wyjąć z wrzątku i na chwile zanurzyć w zimnej wodzie. Obrać ze skórki i zmiksować. Pomidory z puszki rozgnieść widelcem lub również je zmiksować razem z zalewą. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i drobno pokroić. Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek - zeszklić . Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy zmiksowane pomidory i gotujemy na wolnym ogniu aż do odparowania 1/2 ilości płynu. Gdy płyn - sok odparuje, a sos zaczyna gęstnieć dodać posiekaną bazylię i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Smacznego.

Tagi:

beza bezy