Sposób przygotowania:
pierożki jabłkowe
Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Kasię stopić i przestudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, margarynę oraz żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia. Umyte jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne po czym pokroić na cząstki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować je na około 5 -6 mm. Szklanką wycinać kółka, na brzegu krążka układać po cząstce jabłka, składać na pół i lekko docisnąć. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Przestudzone posypać cukrem pudrem.