Sposób przygotowania:
Pierożki Michała
Ciasto: składniki wymienione powyżej łączymy ze sobą na stolnicy i dłońmi wyrabiamy je by uzyskało jednolita konsystencję. Gdy tak się stanie, nożem dzielimy je na kilka części. Każdą z nim wałkiem rozwałkowujemy i wykrawamy za pomocą kubka kółka. Farsz: Bułkę musimy na moczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Płucka płuczemy, gotujemy aż będą miękkie. Cebulę obieramy. Kroimy ją w kostkę i wykładamy na patelnię z tłuszczykiem, podrumieniamy. Cebulę , płucka łączymy i przekręcamy za pomocą maszynki. Doprawiamy je do smaku. Dodajemy bułkę, mieszamy. na krążki wykładamy porcję farszu, sklejamy boki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, wyjmujemy po ok 3 minutach po wypłynięciu na wierzch.