Pierożki pókruche z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

zdrowe ciasteczka z orzechami

Pierożki pókruche z masą orzechową

Składniki:

Pierożki pókruche z masą orzechową

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki luksusowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • olejek orzechowy
  • Masa:
  • 5 dag łuskanych orzechów
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1-2 białka
  • 1 jajko do smarowania
  • 1/3 szklanki cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

Pierożki pókruche z masą orzechową
Przygotowanie; Przesiać mąkę,zmieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia,dodać tłuszcz,posiekać nożem,dodać jajko,cukier,śmietanę i olejek . Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Przyrządzić masę:
Orzechy osuszyć w piekarniku,otrzeć czystą ściereczką z łusek,dodać cukier i połowę białek,przepuścić 2 razy przez maszynkę.Dodać pozostałe białka,wymieszać.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na blaty o grubości3 milimetrów i wyciąć okrągłą foremką lub szklanką krążki.Każdy krążek posmarować masą orzechową i złożyć na pół,przycisnąć brzegi.Ułożyć pierożki na posmarowanej tłuszczem blasze,posmarować rozmąconym jajkiem i piec w gorącym piekarniku ( 200s.c) około 15 minut.Gorące posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka