Sposób przygotowania:
Pierożki pókruche z masą orzechową
Przygotowanie; Przesiać mąkę,zmieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia,dodać tłuszcz,posiekać nożem,dodać jajko,cukier,śmietanę i olejek . Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Przyrządzić masę:
Orzechy osuszyć w piekarniku,otrzeć czystą ściereczką z łusek,dodać cukier i połowę białek,przepuścić 2 razy przez maszynkę.Dodać pozostałe białka,wymieszać.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na blaty o grubości3 milimetrów i wyciąć okrągłą foremką lub szklanką krążki.Każdy krążek posmarować masą orzechową i złożyć na pół,przycisnąć brzegi.Ułożyć pierożki na posmarowanej tłuszczem blasze,posmarować rozmąconym jajkiem i piec w gorącym piekarniku ( 200s.c) około 15 minut.Gorące posypać cukrem pudrem.
Orzechy osuszyć w piekarniku,otrzeć czystą ściereczką z łusek,dodać cukier i połowę białek,przepuścić 2 razy przez maszynkę.Dodać pozostałe białka,wymieszać.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na blaty o grubości3 milimetrów i wyciąć okrągłą foremką lub szklanką krążki.Każdy krążek posmarować masą orzechową i złożyć na pół,przycisnąć brzegi.Ułożyć pierożki na posmarowanej tłuszczem blasze,posmarować rozmąconym jajkiem i piec w gorącym piekarniku ( 200s.c) około 15 minut.Gorące posypać cukrem pudrem.