Anetap

Anetap

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Pierożki serowo - szynkowo - cebulowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierożki są chrupiące i pikantne.

Pierożki serowo - szynkowo - cebulowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierożki serowo - szynkowo - cebulowe

 

  • 1szk mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 3 plasterki szynka
  • 10 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Pierożki serowo - szynkowo - cebulowe
Wysypujemy mąkę na stolnicy, robimy wgłębienie, i wbijamy żółtko, posypujemy solą, dokładamy łyżkami śmietanę oraz masło(miękkie). Ugniatamy dokładnie ciasto. Wyrabiamy około 5minut. Po czym wkładamy do lodówki zawinięte w foli, by przez 1 godzinę odpoczęło.W tym czasie: Szynkę kroimy w drobną kostkę, ser jeżeli mamy w kawałku to ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jeżeli natomiast nie to kroimy w kostkę (drobną), cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki farszu mieszamy. Ciasto po godzinie rozwałkowujemy na mniej więcej 2 mm, wykrawamy kwadraciki wielkości 2 cm na 2 cm. układamy w nich farsz i składamy pierożki, można na trójkąty albo prostokątny.Układamy na basze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni.
Pierożki serowo - szynkowo - cebulowe
ser, szynka, cebula, składniki poszatkowane na farsz.