Sposób przygotowania:
Pierożki serowo - szynkowo - cebulowe
Wysypujemy mąkę na stolnicy, robimy wgłębienie, i wbijamy żółtko, posypujemy solą, dokładamy łyżkami śmietanę oraz masło(miękkie). Ugniatamy dokładnie ciasto. Wyrabiamy około 5minut. Po czym wkładamy do lodówki zawinięte w foli, by przez 1 godzinę odpoczęło.W tym czasie: Szynkę kroimy w drobną kostkę, ser jeżeli mamy w kawałku to ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jeżeli natomiast nie to kroimy w kostkę (drobną), cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki farszu mieszamy. Ciasto po godzinie rozwałkowujemy na mniej więcej 2 mm, wykrawamy kwadraciki wielkości 2 cm na 2 cm. układamy w nich farsz i składamy pierożki, można na trójkąty albo prostokątny.Układamy na basze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni.