Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Pierożki tortellini w sosie szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jestem leń, więc kupuję gotowe pierożki. Ale może też być makaron (raczej gruby), pierożki ravioli. Najlepsze są oryginalne włoskie.

Pierożki tortellini w sosie szpinakowym

Składniki:

Pierożki tortellini w sosie szpinakowym

 

  • Dla 4 osób
  • 2 paczki tortellini z serem
  • 2 paczki młodego szpinaku (baby)
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 200 g sera gorgonzola (uwaga! bez skórki)
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • pieprz, sól (tylko do gotowania pierożków), gałka muszkatołowa - szczypta

Sposób przygotowania:

Pierożki tortellini w sosie szpinakowym
Pierożki - najlepiej z serem - ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Szpinak zblanszuj przez 3 minuty (zalej wrzątkiem, po trzech minutach przelej zimną wodą i dokładnie odsącz). Przełóż na rozgrzaną oliwę i smaż ok. 3 minut. Dodaj posiekany czosnek, zamieszaj i wlej wino. Kiedy odparuje, dodaj pokruszony ser gorgonzola i mieszaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Dolej śmietankę, dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Duś, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj z odcedzonymi pierożkami i podawaj.