dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pierogi z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne pierogi z czereśniami. Trochę pracochłonne, gdyż czereśnie do pierogów najlepiej jest wydrylować.

Pierogi z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z czereśniami
Czereśnie dokładnie płuczemy i osuszamy. Drylujemy. Dajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli. Dodajemy jajko i stopniową wlewamy ciepło wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy wycinamy krążki. Na środku układamy kilka czereśni i zlepiamy. Pierogi wrzucamy do osolonej wody i gotujemy po wypłynięciu ok 3 - 4 minuty. Smacznego!
Pierogi z czereśniami
Czereśnie płuczemy, osuszamy i drylujemy.
Pierogi z czereśniami
Mąkę zagniatamy z solą, jajkiem i ciepłą wodą.
Pierogi z czereśniami
Na krążku ciasta układamy kilka czereśni.
Pierogi z czereśniami
Dokładnie zlepiamy pierogi i gotujemy kilka minut.