jolao

jolao

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 260]

Szpinakowe pierogi z wątróbką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wątróbka jest zdrowa i w dodatku tania, więc warto wykorzystywać ją często w swojej kuchni, by urozmaicać rodzinie posiłki.

Szpinakowe pierogi z wątróbką

Składniki:

Szpinakowe pierogi z wątróbką

Ciasto na pierogi

Farsz

Sposób przygotowania:

Szpinakowe pierogi z wątróbką

ETAP 1:

Szpinakowe pierogi z wątróbką
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i razem z pokrojoną w półplasterki szalotką przesmażamy na maśle. Studzimy

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i razem z pokrojoną w półplasterki szalotką przesmażamy na maśle. Studzimy.

ETAP 2:

Szpinakowe pierogi z wątróbką
następnie całość drobno siekamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Następnie całość drobno siekamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 3:

Szpinakowe pierogi z wątróbką
Szpinak myjemy dokładnie, wkładamy do misy blendera i miksujemy z odrobiną zimnej wody.

Szpinak myjemy dokładnie, wkładamy do misy blendera i miksujemy z odrobiną zimnej wody.

ETAP 4:

Szpinakowe pierogi z wątróbką
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mus szpinakowy, wrzątek i masło, zagniatamy.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mus szpinakowy, wrzątek i masło, zagniatamy.

ETAP 5:

Szpinakowe pierogi z wątróbką
Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy

Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nakrywamy wilgotną ściereczką, by nie wysychało.

ETAP 6:

Szpinakowe pierogi z wątróbką
Porcję ciasta wałkujemy cieniutko na podsypanej mąką stolnicy, obręczą lub szklanką wykrawamy koła.

Porcję ciasta wałkujemy cieniutko na podsypanej mąką stolnicy, obręczą lub szklanką wykrawamy koła. Na każde koło nakładamy farsz z wątróbki, a następnie sklejamy pierogi.

ETAP 7:

Szpinakowe pierogi z wątróbką
Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju ok. 5 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.

Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju ok. 5 minut od czasu wypłynięcia na wierzch. Zdejmujemy łyżką cedzakową i podajemy z pieczarkami i cebulką lub ulubionym sosem.