Sposób przygotowania:
Szpinakowe pierogi z wątróbkąETAP 1:
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i razem z pokrojoną w półplasterki szalotką przesmażamy na maśle. Studzimy.
ETAP 2:
Następnie całość drobno siekamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ETAP 3:
Szpinak myjemy dokładnie, wkładamy do misy blendera i miksujemy z odrobiną zimnej wody.
ETAP 4:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mus szpinakowy, wrzątek i masło, zagniatamy.
ETAP 5:
Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nakrywamy wilgotną ściereczką, by nie wysychało.
ETAP 6:
Porcję ciasta wałkujemy cieniutko na podsypanej mąką stolnicy, obręczą lub szklanką wykrawamy koła. Na każde koło nakładamy farsz z wątróbki, a następnie sklejamy pierogi.
ETAP 7:
Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju ok. 5 minut od czasu wypłynięcia na wierzch. Zdejmujemy łyżką cedzakową i podajemy z pieczarkami i cebulką lub ulubionym sosem.
Blendi
Żeby wyszły żółte, to trzeba je zabarwić np. kurkumą, a czerwone to może sokiem z buraków, chociaż to bardziej różowe pewnie by były.
karola25
W żadnym wypadku, smaki komponują się jak dla mnie idealnie :)