SUPERPRZEPIS

Pieczeń w boczku

  • Ag.Zetka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pieczeń w boczku Więcej zdjęć (2)

Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami i cebulą owinięta boczkiem świetnie smakuje i efektownie wygląda. Polecam np.na niedzielny obiad :)

Składniki:

Pieczeń w boczku

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń w boczku

ETAP 1:

Pieczeń w boczku
Cebulę i pieczarki kroimy i smażymy na oleju

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Cebule kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę.

Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody.

Przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Pieczeń w boczku
Mięso łączymy z pieczarkami i cebulą, wyrabiamy

Mięso mielone łączymy z pieczarkami i cebulą, dodajemy sól i pieprz, wyrabiamy, dzielimy na dwie porcje.

ETAP 3:

Pieczeń w boczku
Roladę owijamy boczkiem, pieczemy godzinę

Oddzielnie robimy dwie rolady.

Na deseczce układamy plastry boczku tak, aby dachówkowato zachodziły na siebie.

Na boczku układamy mięso mielone, zawijamy roladę. Dokładnie owijamy mięso mielone boczkiem.

Rolady przekładamy do natłuszczonej blachy. Pieczemy godzinę w 180 st.C.