ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Wątróbka z piekarnika z cebulą, jabłkiem, żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubimy tak przygotowaną wątrobkę. Jabłka, cebula, żurawina to świetne dodatki. My najchętniej jemy ze świeżym pieczywem. Polecam.

Wątróbka z piekarnika z cebulą, jabłkiem, żurawiną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wątróbka z piekarnika z cebulą, jabłkiem, żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z piekarnika z cebulą, jabłkiem, żurawiną

ETAP 1:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłka umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w półksiężyce.

Wątróbkę oczyścić z błonek, umyć i pozostawić na sicie żeby obciekła.

Następnie przełożyć do miseczki i dodać olej rzepakowy i majeranek. Pomieszać.

Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć wymieszane jabłka z cebulą. Posypać suszoną żurawiną. Wyłożyć wątróbkę w majeranku.

Naczynie przekryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 35-40 min.

Po upieczeniu dodać miód ,pieprz czarny , sól i wszystko delikatnie przemieszać.

Smacznego.

Wątróbka z piekarnika z cebulą, jabłkiem, żurawiną
Dodatek do wątrobki to celula i dwa jabłka
Wątróbka z piekarnika z cebulą, jabłkiem, żurawiną
Wątróbka przygotowana do włożenia do piekarnika